8 Nisan 2019 Pazartesi - 12:47

ATMler İçin Ödenen Kiralar Aylık 100 Bin Lirayı Buluyor

Bankaların ATM’ler için ödediği kiralar lüks dükkan kiralarını geçti. Belediye ve şahısların bankalara kiraladığı ATM yerlerinin yıllık kira bedelleri, 250 bin TL’den başlayıp 500 bin TL’ye kadar çıkıyor. İnsan trafiğinin yoğun olduğu havalimanı, otogar ve belirli turistik caddelerde kiralar 100 bin lirayı buluyor..

ATMler İçin Ödenen Kiralar Aylık 100 Bin Lirayı Buluyor

ATMler (para çekme makinesi), ticari bankalar tarafından en çok kullanılan para dağıtım kanalı. Önceleri sadece para ödeme ve ekstre basma gibi hizmetler için kullanılan ATMler günümüzde, para yatırma, EFT, fatura ödeme ve yatırım işlemleri yapma gibi birçok konuda bankaların müşterilerine hizmet veriyor.

Bankacılık sektörü dijital tüm kanallarda olduğu gibi ATMlerde de verdikleri hizmetlerde yoğun rekabetten geri durmuyorlar. Şubelerde görülen işlemlerin çoğu günümüzde ATMler üzerinden yapılıyor. Gelişmeler bu yönde olunca, bankaların ATMlere ödediği kira bedelleri neredeyse lüks dükkan rakamlarına ulaştı.

Tabii bankaların belediye veya şahıslara ödediği ATM kira bedelleri, dönüp dolaşıp maliyet artışı olarak hizmet alanlara, yani vatandaşlara hizmet ve ürün bedeli olarak yansıtılıyor. İnsansız hizmet aracı olarak da tanımlanan ATMlerin başta belediyeler olmak üzere mülkiyet sahipleri fahiş kira bedelleri talep ediyor.

AYLIK KİRASI 100 BİN LİRAYI BULUYOR

Milliyetten Kadife Şahinin haberine göre, bankaların ATM rekabeti lüks dükkan kiraları ile yarışıyor. Bankaların kendi aralarındaki en büyük rekabet, köşe başlarındaki ATM makineleriyle ölçülüyor. Ancak bu rekabet bankalara oldukça pahalıya mal oluyor. İstanbulda en ucuz ATM kirası aylık 8 bin liradan başlarken, bu rakam metro istasyonlarında 20 bin liraya, insan trafiğinin yoğun olduğu havalimanı, otogar ve belirli turistik caddelerde 100 bin lirayı buluyor.

ŞAHISLAR ÇOK FAZLA ÜCRET İSTİYOR

En son İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 16 metro istasyonundaki para çekme büfesi (ATM) ihalesinde yıllık 240 bin lira civarında gerçekleşti. Bu aylık 20 bin lira ile normal bir cadde üzerindeki 100 metre kare iş yeri kirasına karşılık geliyor. Bir ATMnin kapladığı toplam alan yaklaşık 3 metrekare.

İstanbulda belediyenin açtığı ihalede 9 metrekarelik ATM için yılık muhammen bedel 442 bin 31 TL olarak ilan edildi. Bu bedel aylık 36 bin TLyi ifade ediyor. İlan edilen 162 bin TL muhammen bedel için aylık 13 bin TL ödenecek.

1 metrekareyi geçmeyen bu makinelerin bulunduğu alan bankalar arası rekabetin etkisiyle sektörde özellikle şahıslara ait yerlerde bulunan ATMlerde kiraların yıllık 500 bin liraya ulaşmasına neden oluyor. Belediyelerin açtığı metro duraklarındaki ATM alanı rayiç bedelleri yıllık ise 250 bin liradan başlıyor.

ATMLER BANKALARIN EN ÇOK REKABET ETTİĞİ ALAN

Para çekme makineleri bankaların en çok rekabet ettiği alan. Bankalar şube kapatmaya gidiyor ancak, ATM sayılarını azaltmalarına yönelik eğilimleri yok. Bazı bankaların merkezi yerdeki başka bankaların ATM alanını almak için mülk sahiplerini daha fazla ücret talep ettikleri sektördeki bilinen gerçeklerden. Bankalar bu tür tatsız olaylarla karşılaşmamak için sözleşmeyi mülk sahipleriyle mümkün olduğunca 2 yıl ve üzeri için yapmaya çalışıyorlar.

NE KAZANDIRIYOR?

Her köşe başında karşımıza çıkan ve nakit ihtiyacımız için adeta kurtarıcı olan ATM makineleri aynı zamanda bankalar için iyi bir gelir kaynağı. Bankalar bu makinelerden nakit avans kullanımından ve farklı banka nakit çekim komisyonundan kazanıyorlar. Bankalar kredi kartı nakit çekiminde aylık yüzde 2,15 faiz alıyor. Yine farklı banka kartlarıyla yapılan nakit çekiminden 100 liraya kadar olan rakamdan 5 TLye kadar ücret talep edebiliyor.

Ekonomi, Güncel
#TR_Slot_200_1, #TR_Slot_200_2 { "Roboto",?sans-serif !important; font-style: normal !important; font-weight: bold; }

 
Uygulama yürürlüğe girdi! Araçlar artık kent merkezine ücretle girecek
 
Bilinç düzeyi yükseldikçe yerli ürün kullanımı artıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uygulama yürürlüğe girdi! Araçlar artık kent merkezine ücretle girecek
Londrada yürürlüğe giren "Ultra Düşük Emisyon Alanı" uygulaması kapsamında, ...
Menisküs Cerrahisi Sonrası Rehabilitasyon Şart
Menisküs yırtıklarının tedavisi hakkında bilgilendirmede bulunan Fizyoterapist ...
Mansur Yavaş ve Tunç Soyer mazbatalarını aldı
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir ...
 
Mansur Yavaş Mazbatasını Alarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Oldu
31 Mart yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ...
Appleın en küçük telefonu geliyor
Appleın Eylül ayında iPhone 11 ile dünyanın karşısına çıkması bekleniyor; ...
Son Dakika! AK Partili Mustafa Tuna, CHPli Mansur Yavaşa Görevi Devretti
Son dakika AK Partili Mustafa Tuna, Ankara seçimlerini kazanan Mansur ...
 
Fenerbahçe Galatasaray maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? GS-FB derbisi..
Dünyanın sayılı derbileri arasında yer alan Fenerbahçe - Galatsaray derbisi, ...
TAV, Atatürk Havalimanı Operasyonlarının Durdurulması Nedeniyle 4 Bin 500 Kişiyi İşten Çıkarıyor
TAV Havalimanları Holding A.Ş KAP’a gönderdiği yazılı açıklamada Atatürk ...
Hercai 5.bölüm fragmanı çıktı: Canını almaya çalışan kişiyi bulacak mı?
Hercai 4.son bölümde; Reyyan, gözünü bile kırpmadan kendini nehrin derinliklerine ...
 
Güçlü Sesi ve Güzelliğiyle Tahtın Tek Sahibesi: Deniz Tan
Müzik
Güçlü Sesi ve Güzelliğiyle Tahtın Tek Sahibesi: Deniz Tan
Pamuk Pars'tan Sosyal Medya Paylaşımı
Magazin
Pamuk Pars'tan Sosyal Medya Paylaşımı
Sercan Mir'den Yeni Klip
Magazin
Sercan Mir'den Yeni Klip
Kasım Alper Özdemir’den Çad’a Uzanan İyilik Eli
Yaşam
Kasım Alper Özdemir’den Çad’a Uzanan İyilik Eli
Ataşehir The Meat İstanbul’da Yalvaç Grup’un İftar Daveti: Sanat, İş ve Medya Dünyasından Seçkin İsimler Bir Araya Geldi
Magazin
Ataşehir The Meat İstanbul’da Yalvaç Grup’un İftar Daveti: Sanat, İş ve Medya Dünyasından Seçkin İsimler Bir Araya Geldi
İsmail Özen'den Yeni Hit: 'Vay Başıma Gelenler' Dijital Platformlarda!
Müzik
İsmail Özen'den Yeni Hit: "Vay Başıma Gelenler" Dijital Platformlarda!
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Magazin
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Müzik
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Multimedya
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Sağlık
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Medya Nefesi
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri