EMRAH GÖKMEN - Turgut Özal Üniversitesinde tahminî 7 senedir sürdürülen "Acı Kayısı Çekirdeğinin ve Amigdalinin (vitamin B17) Kanserli Hücrelerdeki Etkisi" başlıklı düzentileme sonucunda, kansere erinç faydası bulunduğu tamlanan ateş sarıerik çekirdeği besin takviyesi namına piyasaya sunulacak.
Turgut Özal Üniversitesi Rektörü ve Tıbbi Biyokimya uzmanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kayısıyla ismini dünyaya duyuran Malatyanın bu ehemmiyetli ürününün, ilmî namına da araştırılması gerektiği düşüncesiyle 7 sene ilk birlikte düzentileme başlattıklarını anımsattı.
"Çalışma kararında ateş sarıerik çekirdeği ve muhteviyatında mevcut amigdalinin kanserli hücreleri öldürdüğünü, dosdoğru hücreleri de yenilediğini belirleme etmiştik" diyen Karabulut, bu çalışmanın nice arsıulusal ilmî dergide toprak aldığını ve 10a andıran yazı yayınlandığını vurguladı.
Karabulut, ateş sarıerik çekirdeğinin içinde mevcut amigdalinin normalde vitamin namına satıldığını fakat dokunmabana hücreleri üstündeki tesirinin şimdi ilk tek araştırılmadığını dile getirerek çalışmanın patentini kabul etmek düşüncesince müracaatta bulunduklarını ve sürecin bitmeme ettiğini aktardı.
"Stresi yasaklayıcı tesirini belirledik"
Amigdalinin dünyada aşırı sayıda bitkide düşüt oranlarda bulunduğunu fakat ateş sarıerik çekirdeğinde yüzdelik 6 oranında belirleme edildiğine dikkati çekici Karabulut, şu şekilde konuştu:
"Acı sarıerik çekirdeğini dar enkapsüle yazar içindeki tesirleri ağız ağıza değişik birlikte boyuta çekerek midede değil de kanda doğrudan kanserli hücrelerin hesabına gitmesini sağladık. Ayrıca ateş sarıerik çekirdeğini kullanan hem kanserli olaylarda aynı zamanda dosdoğru bireylerde aşırı ağırbaşlı ruhsal gerilim yasaklayıcı etkilerini de belirledik. Bu birlikte besin takviyesi. Sadece Ben dokunmabana oldum kullanayım diyerek algılanmamalı. Allah bizlere bu nimeti vermiş ve bizim de bunu ilmî namına çalışmamız gerekir. Kanser zamanımızın vebası. Biz bu hastalıkla zat çapımızda, bilimsel niteliği bulunan açıdan savaş edeceğiz."
Prof. Dr. Karabulut, amaçlarının ellerinde bulunan birlikte kıymeti maşer düşüncesince faydaya tahvil etmek bulunduğunu anlatarak 7 senedir sürdürdüğü çalışmaların meyvelerini de almaya başladığına dikkati çekti.
Üniversite namına ateş sarıerik çekirdeğinden hazırlanmakta bulunan besin takviyesinin satışa sunulması düşüncesince çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Karabulut, "Buradan çıkan mamüllerin sahaya sunulması ve yurttaşlar düşüncesince faydaya dönüşmesi bizim en iri hedeflerimizden biridir. Acı sarıerik çekirdeği, çare değil besin takviyesi halinde verilmekte. Bizim gayemiz hastalığa yakalanmadan ilk tabiat ananın sağlığa katkısını sağlamak." dedi. Sağlık