30 Mart 2019 Cumartesi - 11:19

Ailede Bipolar Bozukluk Varsa Risk 15 Kat Artıyor - Van Haberleri

– PSİKİYATRİ Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Atilla Tekin, bipolar bozukluğun, genetik geçişi en yüksek olan ruhsal hastalık olarak bilindiğini ifade ederek Özellikle birinci dereceden yakınlarında bipolar bozukluk teşhisi varsa çocukta bu hastalığın riskinin yaklaşık 15 - 16 kat arttığını....

Ailede Bipolar Bozukluk Varsa Risk 15 Kat Artıyor - Van Haberleri

– PSİKİYATRİ Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Atilla Tekin, bipolar bozukluğun, genetik geçişi en yüksek olan ruhsal hastalık olarak bilindiğini ifade ederek "Özellikle birinci dereceden yakınlarında bipolar bozukluk teşhisi varsa çocukta bu hastalığın riskinin yaklaşık 15 - 16 kat arttığını biliyoruz" dedi.

Kendisinin de bipolar bozukluğu olduğu kabul edilen ünlü ressam Vincent Van Goghun doğum günü olan 30 Mart, Dünya Bipolar Günü olarak kutlanıyor. Bipolar bozukluk, eski adıyla manik depresif bozukluk, mani, hipomani ve depresyon dönemlerinin peşi sıra ortaya çıkan bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlanıyor.

30 Mart Dünya Bipolar Günü sebebiyle konuşan ve Türkiyede 2 milyon civarında bipolar bozukluk teşhisi olan hasta olduğunu ifade eden Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Atilla Tekin, hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Bipolar bozukluğun belirtileri hakkında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Tekin, "Özgüven artışı, uyku ihtiyacında azalma, enerji miktarında veya amaca yönelik aktivitelerde artış gibi semptomlar ortaya çıkar. Maalesef hastanın günlük işlevselliğini olumsuz etkiler ve bu da bir hastalık dönemi olarak yorumlanır. Depresyon dönemlerinde ruhsal çökkünlük belirtileri baskındır. Hayattan keyif alamamak, ilgi duyulan aktivitelere karşı ilgi kaybı, uyku ve iştah problemleri, zaman zaman intihar düşünceleri, dikkat ve konsantrasyonda bozulma gibi semptomlar görülür" dedi.

AİLELER ÇOCUKLARINDAKİ DEĞİŞİMİ TAKİP ETMELİ

Türkiyede yaklaşık 2 milyon civarında bipolar bozukluk teşhisi olan hasta olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Tekin, "Aileler, çocuklarının duygu durumlarındaki değişiklikleri gözlemlemeli. Toplum tarafından damgalanan hastalar hem hastalığın doğası sebebiyle işlevsellikte hem de sosyal hayata entegre olma konusunda ciddi problem yaşıyor. Bu anlamda özellikle ailelerin destekleyici tutumlarına ve hastalığın belirtilerine dikkat göstermelerine ihtiyaç var. Böyle durumlarda zaten hastalığı teşhis edememek neredeyse imkansız hale geliyor, bireyin hayatını sürdürmesine birçok noktada mani oluyor" diye konuştu.

İLAÇLAR HASTAYA GÖRE VERİLMELİ

Bipolar bozukluğun tedavisinde ise biyolojik tedavilerin çok önemli olduğunu kaydeden Tekin, "Duygu durum dengeleyicileri, bipolar bozukluğu olan hastalarda yeniden atak geçirme riskini çok azaltıyor. Hatta bazı hastalarda yeniden atak geçirme olasılığını neredeyse ortadan kaldırdığını biliyoruz. Bu yüzden özellikle bir psikiyatr tarafından doğru teşhis edilerek ve doğru tedavi uygulanarak başlanmış bir sürecin takibinde ailenin olması gerekir. Psikiyatrik ilaçlarla ilgili bir takım olumsuz önyargılar var ama doğru bilgiye ulaşmak için muhakkak bir psikiyatrla irtibat halinde olmak lazım. Her bir hasta için tercih edilebilecek ilaç farklı olabilir. Bu hastalık, doğru bir tedaviyle tamamen tedavi edilebilir" dedi.

HASTALIK SEBEBİ BİYOLOJİK YA DA PSİKOLOJİK OLABİLİR

"Bu genetik geçişi en yüksek olan ruhsal hastalık olarak bilinmektedir" diyen Dr. Öğr. Üyesi Tekin, "Özellikle birinci dereceden yakınlarında bipolar bozukluk teşhisi varsa çocukta bu hastalığın riskinin yaklaşık 15 - 16 kat arttığını biliyoruz. Bu ruhsal bozukluğun ortaya çıkması için bir stresör aramaya da gerek yok. İçsel veya biyolojik faktörler tek başına ruhsal bozuklukların ortaya çıkmasına sebep olabilir" ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADAKİ DİL HASTALARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sosyal medyada bu hastalıkla ilgili çok fazla yorum olmasını da değerlendiren Atilla Tekin, şöyle dedi:

"Gerçekten ruhsal hastalıkların farkındalığına dair önemli çalışmaları olan dernekler var. Ancak bazen sosyal ortamlarda, görsel veya yazılı medyada bu hastaların sosyal hayatın dışına itilmesine sebep olan eylemler ya da sözler olduğunu görebiliyoruz. Bazen dizilerde ruhsal hastalıklar kötüye kullanılıyor. Sanki bu hastaların sosyal yaşam içerisinde olmaması gereken bireylermiş gibi yansıtılması rahatsızlık verici. Hastalar da maalesef çok olumsuz etkileniyor. Ama diğer taraftan ise, bipolar bozukluğu olmayan insanlar bile hastalığın ne olduğuna, insanları nasıl etkilediğine dair merak içerisine giriyor ve araştırma ihtiyacı hissediyor. Hastalığı tanıma konusunda ise olumlu etkileri oluyor." - İstanbul Genetik, Sağlık, Sağlık

 
İstanbullu Gelin 79.bölüm fragmanı çıktı mı? Duyduklarına inanamıyor!
 
MEBden ek ders müfredatına yönelik açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbullu Gelin 79.bölüm fragmanı çıktı mı? Duyduklarına inanamıyor!
İstanbullu Gelin 78.son bölümde; Farukun hayatında köklü değişikliklere ...
Süleyman Efendi Cemaati, Cumhur İttifakı Adaylarını Destekleyeceklerini Duyurdu
Süleyman Hilmi Tunahan’ın torunu Mehmet Beyazıt Denizolgun ve oğlu Fatih ...
Ronnie Kasrils: İsrail karşıtlığı antisemitizm değildir!
Eski Güney Afrika İstihbarat Bakanı ve ırkçılık karşıtı aktivist Ronnie ...
 
2020 Yılında Uzman Fizyoterapistler Sahada Olacak - Ankara Haberleri
2020 yılında uzman fizyoterapistler sahada olacak Türkiye Fizyoterapistler ...
AK Parti seçimi SAS’la izleyecek
AK Parti, yerel seçimleri yaklaşık 10 bin kişinin görev alacağı Sonuç ...
Meteorolojiden Sağanak Yağış Uyarısı! Kuvvetli Şekilde Geliyor
Meteoroloji’den yapılan açıklamaya göre, Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ...
 
Dünyayı korkutan silah! Rusya ilk kez kullandı
Rusya Savunma Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği askeri tatbikatta tüm ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayburtlu Yusufa Yapılanlarla İlgili Konuştu: Ahlak Dersi Verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti broşürleri dağıtan Bayburtlu Yusuf’u rencide ...
Yeni Peugeot Partner Van Türkiyede satışta
Yeni Peugeot Partner Van verimli motorları, konfor ve güvenlik donanımları ...
 
Güçlü Sesi ve Güzelliğiyle Tahtın Tek Sahibesi: Deniz Tan
Müzik
Güçlü Sesi ve Güzelliğiyle Tahtın Tek Sahibesi: Deniz Tan
Pamuk Pars'tan Sosyal Medya Paylaşımı
Magazin
Pamuk Pars'tan Sosyal Medya Paylaşımı
Sercan Mir'den Yeni Klip
Magazin
Sercan Mir'den Yeni Klip
Kasım Alper Özdemir’den Çad’a Uzanan İyilik Eli
Yaşam
Kasım Alper Özdemir’den Çad’a Uzanan İyilik Eli
Ataşehir The Meat İstanbul’da Yalvaç Grup’un İftar Daveti: Sanat, İş ve Medya Dünyasından Seçkin İsimler Bir Araya Geldi
Magazin
Ataşehir The Meat İstanbul’da Yalvaç Grup’un İftar Daveti: Sanat, İş ve Medya Dünyasından Seçkin İsimler Bir Araya Geldi
İsmail Özen'den Yeni Hit: 'Vay Başıma Gelenler' Dijital Platformlarda!
Müzik
İsmail Özen'den Yeni Hit: "Vay Başıma Gelenler" Dijital Platformlarda!
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Magazin
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Müzik
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Multimedya
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Sağlık
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Medya Nefesi
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri