ENFEKSİYON Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Akdeniz alanında yayılmış tanıdık kalıtım bilimi koku rahatsızlığı aileyle ilgili Akdeniz anemisinin (talasemi) son yıllardaki göçler kararında Avrupa devletlerinde de görülmeye başladığını belirtti. Sönmezoğlu, "Ciddi ortak yolculuk ve göç var. Akdeniz sahasına has bulunan genler, çoktan Avrupa ülkelerine geçti" dedi.
Halk ortada aşina adıyla aileyle ilgili Akdeniz anemisi, talasemi, Akdenize bitişik bulunan devletlerde baş döndürücü yayılmış görülüyor. Türkiyenin bu devletlerin başlangıcında geldiğini tamlayan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü önceleri hastalıkla ilgilendiren ehemmiyetli bilgiler paylaştı.
Türkiyede 4 bin 500 yöresinde talasemi tedavisi gören marazlı bulunduğunu kail Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Daha da önemlisi o hastaların hastalığının ortaya çıkmasına bozukluk bulunan sırtçı aileler var. Türkiyede kısaca ortak milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı var. Bu rakamın önemi ise şudur. Talasemi hastaları şayet bebek doğurursa bu evlatların talasemi hastası olma ihtimali yüzdelik 50dir. Her sene kısaca 365 bin talasemili bebek dünyaya geliyor" diyerek konuştu.
"EVLİLİK ÖNCESİ TEST VE GENETİK DANIŞMANLIK ÖNEMLİ"
Bir milyon 300 bin yöresinde sırtçı olduğuna uyanıklık çekerek evlenmeden ilk yapılacak testlerin önemine yer veren Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, şu uyarılarda bulundu:
"Bu eşhas sırtçı ve sağlıklı. Onların marazlı yahut sırtçı olduklarını tabir fail tek belirtileri yok. O devir bu insanları tezevvüç öncesinde yapılacak testlerle belirleme etmemiz mümkün. Bu testler baş döndürücü güzel, önerilmesi de baş döndürücü güzel fakat mecburi olmaması eksiklik. Bu testler elden öneriliyor. Testleri yaptırıp sonucunu getirmeyenler de evlenebiliyorlar. Bunların birçok riskli alanlarda mecburi olması gerekiyor. Türkiyede talasemi taşıyıcılığı yüzdelik 2.1 oranında. Ama Akdenizde başta Antalyada bu nicelik yüzdelik 13, Egede yüzdelik 6 ila 7 oranlarında. Bu vilayetlerde taşıyıcılar henüz efdal oranlarda. Evlenme olasılıkları henüz yüksek. Dolayısıyla dünyaevi önceleri testler ve şahıslara kalıtım bilimi müşavirlik verilmesi baş döndürücü önemli."
"HASTALAR HER AY İKİ ÜNİTE KAN ALIYOR"
Talasemi tedavisinde insana ortak yaşından itibaren derneşik koku transfüzyonu yapıldığına uyanıklık çekici Prof. Dr. Sönmezoğlu, "Küçücük bebekler, ortak nebzecik vücutlarına gelişigüzel ay koku alıyorlar. Eğer almazlarsa ahiret yolculuğu riskleri oluyor. Kan ile vücutlarına çıpa yüklüyoruz. Demiri art kabul etmek düşüncesince de ortak otama uyguluyoruz. Bu hayatları süresince sürüyor. Her ay 2 birim koku alıyorlar. Bu baş döndürücü ortak yük. Kan transfüzyonu esnasında enfeksiyon bulaşabiliyor. Bu eşhas derneşik şekilde koku ilişki güçlükle bu kanın baş döndürücü riskleri var. Çünkü koku affeden hacısı hocası baş döndürücü dimdik değil. Talasemi hastalarını strateji fail doktorların fahri ve dimdik verici grubu oluşturup buralardan koku vermeye emekleri lazım" uyarısında bulundu.
"HASTALARIN PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYAÇLARI VAR"
Hastalığın ortak de ruh bilimsel ortak yönü bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Sönmezoğlu, "Hasta tanıyı aldıktan sonradan o denli iri ortak ruh bilimsel sarsıntı yaşıyor ki. Bu hali delik arkası etmemek lazım. Hastaya koku transfüzyonu tedavisi verirken yanına psikoterapiyi de boşlama etmemeliyiz. O hastanın psikolojisini de efdal avlamak yerine ilaç kabul etmek gerekli. Çok güzel ortak otama seçseniz caba marazlı bunu almaya gelmeyebilir. Onun ruh bilimsel desteğini de sağlamanız gerekiyor. Kişinin yaşamını da bağlı olmak önemli. Psikolojik iane vermeli ki bu ad dünyasına bitmeme edebilsin" ifadelerini kullandı.
"GÖÇLERLE AVRUPAYA çın YAYILDI"
Talaseminin göçler kararı Akdenizden Avrupaya akıllıcasına yayılmaya başladığını tabir fail Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Dünya bundan sonradan 5 coğrafi semt diyerek anlatılmıyor. Ciddi ortak yolculuk ve huruç var. Dolayısıyla genler karıştı. Akdeniz sahasına has bulunan genler, çoktan Avrupa ülkelerine geçti. Yapılan taramalarda Akdeniz ülkesi genlerini bulmaya başladılar. Bunların ortada talasemi geni var. Avrupa devletlerinde yaşayanların kalıtım bilimi testleri yaptırmaları gerekiyor. Artık Avrupa devletlerinde de talasemi olayları görülmeye başladı. Artık Avrupa vatandaşlarında da genler çıkmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.
Son şekilde Türkiyede talasemi hastalarını strateji fail 11 merkezin şahıs strateji ettikleri hastalarını incelediklerini kail Sönmezoğlu, bin marazlı üstünde meydana getirilen tetkik kararı koku transfüzyonu artıkça 20 yaşından sonradan bu hastaların Hepatit B, C ve HIVe yakalanma olasılıklarının baş döndürücü henüz efdal bulunduğunu gördüklerini söyledi. - İstanbul Sağlık