EFSUN ERBALABAN YILMAZ - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde meydana getirilen ilmî araştırmayla, giriş ağrısı şikayeti ile aceleci servise başvuranların ehemmiyetli bölümünde bunalım bulunduğu ortaya konuldu.
Hastanenin aceleci servisine rastgele güneş kısaca 10 bireyin giriş ağrısı şikayeti ile başvurması üstüne DEÜ Acil Tıp Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı danışmanlığında Acil Tıp Uzmanı Burcu Poyraz acele emek vermesi yaptı.
Baş ağrısı çekmiş bulunduğu düşüncesince başvuran ve araştırmayı bildirme fail 18-85 gözyaşı arasındaki 273 hastaya bunalım ölçeği uygulandı ve dert stoper ilaçlar verildi.
Yaklaşık 3 ay devam eden emek vermek sonucunda, hastaların yüzdelik 8inde ağırbaşlı iktisap etmek kıl payı mecmu yüzdelik 56sında, doğrusu 153 insanlarda depresyona rastlandı.
Depresyonu bulunan hastaların analjezik, doğrusu dert stoper ilaçlara elan az karşılık verdiği belirleme edildi.
Başvuru şikayeti giriş ağrısı fakat esas etken depresyon
Prof. Dr. Sedat Yanturalı, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, çalışmanın esas amacının aceleci servise giriş ağrısı ile başvuran hastalardaki bunalım sıklığını saptama etmek bulunduğunu kaydetti.
Acil kısmına giriş ağrısı şikayeti ile mevrut isim sayısının faziletkâr olduğuna ayraç fail Yanturalı, "Migren ve giriş ağrısı arasındaki alışveriş elan ilk ortaya konmuştu. Hastalar aceleci servise giriş ağrısı ile geliyor lakin bunun altında bunalım varmı bulunmayan mu buna baktık. Depresyon hastalarında giriş ve beden ağrısı olabiliyor. Hastalar bunu otama etmeye çalışıyor. Söz konusu hastaların esas adresleri psikiyatri mi onu idrak etmek istedik. Şikayet giriş ağrısı lakin esas etken bunalım olabilir." dedi.
Yanturalı, araştırı kararında da hastaların yüzdelik 8inde ileri, yüzdelik 17sinde itidalli iktisap etmek kıl payı yüzdelik 56sında bunalım belirleme ettiklerini söyledi.
Söz konusu hastaların uykusuzluk şikayetinin de bulunduğunu aktaran Yanturalı, "Baş ağrısı ile gelenlerin ½ si depresyonda bulunduğunu bilmiyor, ağrılarına deva anımsamak düşüncesince geliyorlar lakin sancı stoper ilaçlarla ağrıları geçmiyor zira altında psikiyatrik iğbirar var." diyerek konuştu.
Yanturalı, giriş ağrısı ile aceleci servise kalın başvuranlarda, 24 saati borda bordaya tomar müddet dert çekenlerde ve dert kesiciye karşılık vermeyenlerde bunalım riskinin faziletkâr olduğuna dikkati çekerek, bu hastaların psikiyatri servisine yönlendirilmesi icap ettiğini vurguladı.
Prof. Dr. Sedat Yanturalı, çalışmanın borda bordaya kongrede namzet deklerasyon kendisine sunulduğunu da kaydederek, ait yazının yazımıyla giriş başa ilmî sonuçların arsıulusal tababet literatürüne de sunulacağını laflarına ekledi.
Yüzde 3 yahut 4ünde örgensel nedenler
Dr. Burcu Poyraz da giriş ağrısının akıl travması, düşme, tümörler kabil çabucak giriş döndürücü nedeni olabildiğini, bunun indinde nedeni adsız sansız giriş ağrılarının bulunduğunu kaydetti.
Poyraz, evren averajına göre, giriş ağrısı ile gelenlerin yüzdelik 3 yahut 4ünde ise örgensel esbap bulunduğunu tabir etti.
Baş ağrısı, beden ağrısı, hafakan kabil şikayetlerle aceleci servise gelenlerde bunalım olabildiğini kail Poyraz, "Acil servise kalın başvuranlar, kalın dert stoper kullananlar elan borda bordaya tomar depresyondaydı. Herhangi borda bordaya tedbir kullanmıyordu. Baş ağrısı ile daim hastaneye geliyorlar lakin otama olamıyordu." dedi.
Burcu Poyraz, akla yatkın teşhis ile bu hastaların otama olabileceğini, esenlik sistemindeki iyon de hafifleyebileceğini dile getirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Acil Servis, Sağlık