RAMAZAN ayını, esenlik açısından bedenî ve ruh bilimi arınma, fizyolojik ve metabolik yenilenme süreci yerine değerlendiren Uzman Dr. Yavuz Maşrabacı, nazarıitibar edilmesi gerekenler kendisince bilim verdi.
Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsü İç Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Yavuz Maşrabacı, Dr. Maşrabacı, ramazan ayında sağlığı koruyarak ve ayrıca geliştirerek buyurmak düşüncesince bazısı önlemler almanın icap ettiğini söyledi. Özellikle kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı hastalarının ramazan öncesinde ve boyunca elan kalın hekim kontrollerini yaptırmaları icap ettiğini kaydeden Dr. Maşrabacı, "Oruç avlamak fizyolojik ve biyokimyasal değişikliklere kez açmaktadır. Uzun devam eden kesat hipoglisemi yerine bilinen dem şekeri düşüklüğüne kez açarak, başlangıç ağrısı, yorgunluk, çarpıntı, bitkinlik, asabiyet kabil yakınmaları tetikleyebilmektedir. Ayrıca devir zarfında dip çay, kıraathane ve sigara ifna alışkanlığı bulunan kişide kafein ve nikotin eksikliği de benzeşim yakınmaların ortaya çıkmasına illet olabilmektedir" dedi.
"SAHURDA KEPEKLİ VE LİFLİ GIDALAR TÜKETİLMELİ"
Sahurda mıhlı proteinlerin, kepekli ve lifli gıdaların tüketilmesi ve glisemik indeksi ile sodyum klorür payı erdemli bulunan besinlerden kaçınılması icap ettiğini vurgulayan Dr. Maşrabacı, şöyleki dedi:
"İftarla sahur ortada dolgunca su ve nebat çayı içmeye hizmet gösterilmelidir. Uzun devam eden açlığa ilişkin yerine başta ısıdam günlerde nakit alımının kesilmesine ilişkin yerine dehidratasyon görülebilir. Mümkünse serin, silüet ve klimalı ortamda kalmaya çalışılmalıdır. Dışarıda idman mecburiyetinde olanlar şapka, güncek ve açıkça nitelik pamuklu giyecekler yeğleme etmelidir. Oruç tutarken kafein eksikliği, elektrolit ve nakit açığına ilişkin yerine düşünme, değişmeyen ita fonksiyonlarda azalma, asabiyet ve nazarıitibar eksikliği gelişebilmektedir. Bu durumun farkında yerine çalışırken, antrenman yaparken ve başta trafikte taşıt kullanırken elan titiz akıntı edilmeli ve mukteza önlemler alınmalıdır."
"İFTARDA ANİ VE FAZLA MİKTARDA YEMEK YENMEMELİ"
Dr. Maşrabacı, ramazan boyunca ciddi antrenman programlarından kaçılması icap ettiğini ve derinliğine kesat sürecinden sonraları iftarda aniden ve çok oranda yemenin, hazım sistemi ve kalp-dolaşım sistemine aksi bulaşık edebileceğini kaydetti. Dr. Maşrabacı, ramazanda oruç tutmaması müstelzim bireyleri de şöyleki sıraladı:
"Gebeler, başta insülin kullanan diyabetik hastalar, böbrek işlev bozukluğu ile böbrek yetmezliği bulunan ve diyalize giren hastalar, his yetersizliği ve his tartım bozukluğu bulunan hastalar ile başta çabucak çok çıkar kez kullanan kontrolsüz ve encam düzem hipertansiyon hastaları, teneffüs ve uykuluk yetmezliği kabil çoklu uzuv yetmezliği bulunan hastalar, alzheimer, beyin bozukluğu bulunan ve antipsikotik çıkar kez kullanan hastalar."
- Ankara Sağlık