Mis kabil kokusu ve keyfi ile yemeklerimize ezgi katan zeytinyağını sevmeyenimiz yoktur. Sağlığına ve beslenmesine ilgi fail ailelerin mutfağından kalık olmaz. Kanserden mızrap sağlığına, ten sağlığından hazım sistemine derece onlarca faydası bulunan zeytinyağının yararları saymakla bitmez. Fakat bu yararları sağlaması düşüncesince asıl zeytinyağı olması gerekir. Peki asıl zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağı alırken nelere ilgi edilmelidir? Zeytinyağı nasıl korunum edilir? Tüm bunların ve elan fazlasının yanıtı haberimizde...
HAKİKİ ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?
Kaliteli tabii zeytinyağı üretiminde nice ülkü koşulun nezdinde arada bulunması gerekir. Yöre ikliminden toprağın verimine, zeytinin kavuşum şeklinden geçer not gübreye, mekanik kahır makinelerinin özelliklerinden zeytinyağının nasıl stoklandığına derece nice sebep kaliteye aracısız ağırlık eder. Bu nedenle; halis muhlis bu faktörlerin behemehâl tecrübeli ve bilirkişi eşhas kabilinden arama edilmesi gerekir.
"BASİT BİR TADIM TESTİYLE YAĞIN KALİTESİNE İLİŞKİN YARGIYA VARILABİLİR"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne müteallik adına çalışkanlık yayınlayan enstitüdeki tadım paneline önderlik fail tadım uzmanı ve besin mühendisi Dr. Oya Köseoğlu, zeytinyağı üretimindeki artışla baş başa yetiştirici ve mahveden bilincinin de yükseldiğini anlatım etti.
İyi zeytinyağı dair kamuoyunda hata yargıların bulunduğuna ayraç fail Köseoğlu, tüketicinin evinde yapacağı girintisiz çıkıntısız nezdinde tadım testiyle yağın kalitesine müteallik yargıya varabileceğine ayraç etti.
TADIM NASIL YAPILMALI?
Tadımın çabucak termik prosedür ortada olmaksızın tabii yollarla elde edilmiş naturel sızdırılmış zeytinyağında yapıldığına ayraç fail Köseoğlu, bu nitelikte nezdinde verim meydan tüketicinin işe kapağını açmış bulunduğu ürünü koklayarak başlayabileceğini söyledi.
Köseoğlu, şöyleki konuştu: "Şişenin ağzı açıldığında 10-15 saniyelik koklama işlemi yapılmalı. Koklarken neler hissetti, meyvemsi, körpe nezdinde çağ algılaması mevcut mı? Çimen kokusu, badem kokusu yahut muhtelif çiçek kokularının birinci sınıf nezdinde zeytinyağında olması gerekir. Zeytinyağında besili boya, inceltici kokusu hissettiğimiz devir ürünün kalık bulunduğunu anlıyoruz. Ya da kızışma dediğimiz nezdinde ayıp var, gübre kokusuna benzeri nezdinde ihtisas algılanabilir. Küf, rutubet, balçık kokusu, sirkemsi ve uygunsuz kokular da istenmeyen özelliklerdir."
"YANMA VE ACILIK OLMAZSA OLMAZ"
İnsanların genel anlamda boğazda yanma önleyen zeytinyağını biçimsiz adına tanımladığına dikkati çekici Köseoğlu, bildik tersine yanma ve acılığın birinci sınıf zeytinyağının eğer olmazsa olmazı olduğuna ayraç etti. Zeytinyağına antioksidan hususi durumunu verici fenolik bileşiklerin yağa yaslılık ve yakıcılık katığını dile getiren Köseoğlu, "Dilimizin üstünde bakla halinde nezdinde acılık, genizde yanma ve körpe nezdinde hoş çağ hissettiğimiz yağ, birinci sınıf zeytinyağıdır. Acılık ve yakıcılık kullanıcılarını huzursuz edebiliyor, bu istihlak alışkanlıklarına, hata yargılara müteallik olabiliyor. Genizdeki yanma ne derece derinlemesine sürerse zeytinyağı o derece antioksidan içeriğe sahiptir" dedi.
ZEYTİNYAĞI TÜRLERİ NELER?
Tarım Bakanlığı’nın belirlediği ölçülere gereğince ilkokul cins zeytinyağı vardır:
Rafine zeytinyağı:
Zeytin idmansız yağının tabii trigliserid yapısında değişikliğe kere açmayan metodlarla arıtılmış edilmeleri kararı elde edilen, sarının ayrı ayrı tonlarında rengi olan, kendine mahsus tatlılık ve kokuda nezdinde yağdır. Rafine yağ, ince, yemeklik yağdır. Temizleme işlemi damıtma, nötralizasyon, ağartma, deodorizasyon işlemleridir. Bunun doğalla harmanlanmasından yemeklik tipler (Riviera ve A tipi) üretilir.
Rafine prina yağı:
Ham prina yağının tabii trigliserid yapısında değişikliğe kere açmayan metodlarla arıtılmış edilmeleri kararı elde edilen, rengi açıkça sarıdan kahverengi sarıya derece değişebilen nezdinde yağdır.
Karma prina yağı:
Doğrudan besin adına tüketilebilecek naturel zeytinyağları ile yemeklik arıtılmış prina yağı içeriğinden oluşan nezdinde yağdır.
ZEYTİNYAĞI NASIL MUHAFAZA EDİLİR?
Zeytinyağı ışık, sıcak, hava, devir faktörlerinden etkilenir. Alırken ve saklarken, mestur ve ziyasız yerde korunmalıdır. Serin nezdinde yerde durmalıdır. Buzdolabına konulmaz. Cam ve derin mülevven bulunan şişeler yeğleme edilmelidir. Hava almamalıdır. Zeytinyağı bekledikçe bozulur.
Her zeytinyağının kendine saf renk, çağ ve tadını kelimesi kelimesine koruyabilme süresi averaj 1,5 senedir, bekledikçe bozulmasa da, aromasını adım adım yitirir, gitgide rengi açılır, keyfi biberli nezdinde takat alır. Mideyi huzursuz eder.
ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELER?
- Yüksek tansiyon, kolesterol, haslet sertliği, işkembe ve bumbar ülserleri, romatizma, öd kesesi tembelliği, balast taşı, balast kanalı tıkanıklığı, uykuluk bozuklukları, kabızlık, kansızlık, damla rahatsızlığı hastalığı ve ten çatlamalarını muvaffakiyet ile otama ediyor.
- Zeytinyağlarını insanoğlu sağlığında ve ilkin his ve haslet rahatsızlıklarından korunmada can alıcı olması, tekli, doymamış nezdinde yağ olmasındandır.
- Kandaki HLD dediğimiz dobra işkilli kolesterin düzeyini arttırır.
- LDL kolesterolü temizler.
- Yağların içre hazmedilmesi en emeksiz bulunan bulunduğu düşüncesince hazım kolaylığı sağlar.
- Çocuklarda bellek ve mızrap gelişimini hızlandırır.
- E vitamini sebebiyle ihtiyarlama etkilerini kısıntı ve nesiç restorasyon niteliği taşır.
- Kireçlenmeyi önlemede şişman gösteriş oynar.
- Cansız saçların kuvvetlenmesini sağlar.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |