Kırk Hadis (40 Hadis), kainata hepsi mucizeleriyle ve aynısı gibisi sıfır özellikleriyle gelmiş şekilde Cenab-ı Hakkın imtihandan geçirdiği kişilerin bile bile veyahut bilincinde olmaksızın muhtelif hatalara sürüklenmesini ve hata işlere bulaşıp çirkin fiil işlemesini mâni olmak mahsus ağzından döküldüğü kudret markajcı sözlerden ibarettir. Peygamberimiz (S.A.V)in, kulların yaşamının ehemmiyetli müşterek parçası durumuna getirmesini ve gelişigüzel koşulda bu lafları asal alarak uygulamasını istediği Kırk Hadis (40 Hadis), kişilerin Allah-u Tealanın ceetine yetik olmasını sağlayacak Kuran-ı Kerimden sonradan en ehemmiyetli ikinci eşme adına karşımıza çıkmaktadır. Hem evren yaşamını Hz Muhammed (S.A.V)in laflarında arazi meydan salih ameller doğrultusunda formatlamak bununla birlikte öbür yerküre dünyasına bozulmamış müşterek envestisman yaparak ceeti güvence dibine kabul etmek talip kulların yararlanabileceği Kırk Hadis (40 Hadis) nedir? İslam Dininin ehemmiyetli noktasını meydana getiren ve işkilsiz kulların en hayırlı-doğru davranışlarda bulunarak mehabetli yaratıcının rızasını tashih etmek noktasında koskoca müşterek okazyon tanıdıkları bulunan Kırk Hadis (40 Hadis) nasıl okunur, hadisi onurlu sözleri?
KIRK HADİS (40 HADİS) NASIL OKUNUR?
1- "Her doğan, İslâm fıtratı hesabına doğar. Sonra, ae-babası onu Hristiyan, Yahudi veyahut Mecusi yapar."
(Buhârî, cenâiz 92; Ebû Dâvut, süe 17; Tirmizî, nasip 5)
2- "Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların tehlikesiz bulunduğu kimsedir. Muhâcir de Allahın yasakladığı şeyleri ayrılma edendir."
Buhari, Bedul-vahy, 4.
3- İnsanlara acıma etmeyene Allah acıma etmez.
Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16
4- Hayra vesile olan, hayrı karşıcı gibidir.
Tirmizî, İlim, 14.
5- İki delik olmaktadır ki, ceheem ateşi onlara dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz, müşterek de gecesini Allah amacında öğün tutarga nâkil göz.
Tirmizî, Fedâilül-Cihâd, 12.
6- (Mümin) kardeşinle düşmanlık etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar etme ve ona adına getirmeyeceğin müşterek söz verme.
Tirmizî, Birr, 58.
7- Bizi aldatan bizlerden değildir.
Müslim, Îman, 164.
8- "Kim müşterek kavme benzerse, o da onlardandır."
(Ebû Dâvûd, Libâs, 4.)
9- "Allah, gelişigüzel aha ihsanı (güzel davranmayı) emretmiştir.
(Müslim, Sayd ve Zebâih, 57.)
10- "Kul müşterek vebal işlediği devir kalbinde yağız müşterek bekçi oluşur. Bundan vazgeçip tövbe ve istiğfar etmiş bulunduğu devir kalbi parlar. Günahtan dönmez ve bunu hazırlamaya bitmeme ederse yağız bekçi artırılır ve böylelikle hepsi kalbini kaplar. Allahın (Kitabında) Hayır! Doğrusu onların kazanmakta oldukları kalplerini paslandırmıştır. (Mutaffifîn, 83/14.) niteleyerek anlattığı küf aha budur."
(Tirmizî, Tefsîrul-Kurân, 83.)
11- "Kim duyulsun niteleyerek sağlık yaparsa, Allah (onun bu niyetini herkese) duyurur. Kim fiyaka düşüncesince sağlık yaparsa, Allah da (onun bu riyakârlığını herkese) gösterir."
(Müslim, Zühd, 48.)
12- "Mümin, yeşil ekine benzer. Rüzgâr ne yandan eserse onu o tarafa yatırır (fakat yıkılmaz), yel sakinleştiğinde gine doğrulur. İşte inanan de böyledir; o, bela ve musibetler hasebiyle eğilir (fakat yıkılmaz). Kâfir ise kaba ve dosdoğru servi ağacına gibisi ki Allah onu dilediği devir (bir defada) söküp devirir."
(Buhârî, Tevhid, 31.)
13- "Dua, ibadetin özüdür."
(Tirmizî, Deavât, 1)
14- Sizden birinin, müşterek lokması düştüğünde onu alsın, iyice temizleyip yesin, şeytana bırakmasın."
[Müslim, Eşribe, 136]
15- "İyilik dobra ahlaktır; vebal da ortamında duraksama uyandıran ve halkın bilmesini istemediğin şeydir."
[Müslim, el-Birrü ves Sıle, 2553]
16- "Dünyada antika veyahut geçici ol."
[Buhârî, Rikak, babu kavlin Nebiyi, 11/199, 200]
17- "Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri (mâlâyâniyi) ayrılma etmesi, bireyin Müslümanlığının güzelliğindendir."
(Tirmizî, Zühd, 11.)
18- "İnsanların Allahtan en ırak olanı, demir kalpli kimselerdir."
(Tirmizî, "Zühd",61)
19- Mizana önce konacak fiil dobra ahlak ve cömertliktir.
(İhya C. 3 S. 116)
20- İşçiye ücretini, (alnının) teri kurumadan veriniz.
İbn Mâce, Ruhûn, 4.
21- "Doğru sıfır birşey gördüğünüzde veyahut işittiğinizde, kişilerin heybeti, hakkı söylemekten sizi alıkoymasın."
[İmam Taberâni, Mucemus-Sağir, 2/185.]
22- Hiçbiriniz kendisi düşüncesince istediğini (mü min) kardeşi düşüncesince istemedikçe (gerçek) inan etmiş olamaz.
Buhari, İman, 7; Müslim, İman, 71.
23- Hiçbir baba, çocuğuna, dobra terbiyeden elan yüksek müşterek bağış veremez.
Tirmizi, Birr, 33.
24- Allah a ve öbür yerküre gününe inan fail kimse, komşusuna cehennem azabı etmesin. Allah a ve öbür yerküre gününe inan fail misafirine ikramda bulunsun. Allah a ve öbür yerküre gününe inan fail kimse, ya yararlı söylesin veyahut sussun.
Buhari, Edeb, 31, 85; Müslim, İman, 74, 75.
25- "Kim evlenirse imanın yarısını tamamlamış olur; küsurat gayrı ½ si kendince ise Allahtan korksun!"
(Heysemî, IV, 252)
26- "Nikâh benim süetimdir. Kim benim süetimle fiil etmezse, benden değildir. Evleniniz! Zira ben, gayrı ümmetlere gönül rahatlığı sizin çokluğunuz ile övünme edeceğim. Kimin maddî imkânı varsa, elden evlensin. Kim maddî olanak bulamazsa, yararsız oruç tutsun. Çünkü oruç, onun düşüncesince şehveti kırıcıdır."
(İbn-i Mâce, Nikâh, 1/1846)
27- "Âmâya veyahut minval sorana minval göstermen, sadakadır. Güçsüz birine iane etmen, sadakadır. Konuşmakta engel çekenin meramını anlatım edivermen sadakadır."
(İbn Hanbel, V, 152, 169.)
28- "Kimin müşterek kız evladı dünyaya dirimlik de onu toprağa gömmeden, horlamadan ve hesabına eş çocuğunu yeğleme etmeden yetiştirecek olursa Allah Teâlâ o kimseyi ceetine koyacaktır."
(Ahmed, Müsned,(Tah: Muhammed Şakir, Had. no: 1957), c. IV, s. 294)
29- "Allahtan korkunuz; evladınız ortada adil davranınız."
(Müslim, Hibât 13)
30- İslâm, dobra ahlâktır.
(Kenzül-Ummâl, 3/17, HadisNo: 5225)
31- Bir müslümanın diktiği ağaçtan veyahut ektiği ekinden insan, efsanevi ve kuşların yedikleri şeyler, o dindar düşüncesince birer sadakadır.
(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10.)
32- "Nefsimi elinde bulundurana kasem ederim ki, sizden biriniz ego ona babasından, çocuğundan ve etraflı insanlardan elan cana yakın olmadıkça inan etmiş olamaz."
Buhârî, Sahih, İman, 8; Müslim, Sahih, İman, 69.
33- "Ümmetimin içerisinden bana en alevli sevgisi olanlar, benden sonradan gelip onlardan birisi ehli ve malına yanıt beni değerlendirmek arzusunda bulunan insanlardır."
Müslim, Sahih, Ceet, 4. H.No; 12.
34- "Ümmetimin fesada uğramış bulunduğu çabucak benim müşterek süetime yapışan düşüncesince martir sevabı vardır."
El-Heysemi, Mecmeuz-Zevâid, c.1. s.172.
35- "Kim bana müşterek kat salavat-ı şerife okursa Allah Teala ona on namaz eder."
Müslim, Sahih, Salat, 17. H.No; 408.
36- "Her köle öldüğü çözüm kabil dirilir."
[Müslim, Ceet 2878]
37- "Ölüyü üç obje izleme eder: Ailesi, mülkü ve ameli. İkisi arka döner; birisi kalır: Ailesi ve mülkü arka döner; ameli ise kalır."
[Buhârî, Rikak, 11/315]
38- "Namazda Fatiha suresini okumayan kimsenin namazı yoktur."
[Buhârî, Ezân 94; Müslim, Salât 34-37,( 394); Ebu Dâvud, Salât, 131-132 (822)]
39- "Gücünüzün yettiği ibadeti yapın. Zira siz usanmadıkça Allah usanmaz."
[Buhârî Teheccüd 3/31; Müslim Müsafirin, 785]
40- Alışveriş yapanlar meclisten ayrılmadıkları sürece muhayyerdirler. Eğer akla yatkın konuşurlarsa alışverişlerinin bereketini görürler. Eğer birtakım şeyleri saklarlarsa alışverişlerinin bereketi kaçar."
[Buhârî, Buyu, 1532]
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |