Şaban ayı, maneviyat ve faziletlerle yüklü bir ay olması nedeniyle Müslümanlar tarafından son derece önem gösterilmektedir. Ramazan ayının habercisi olan Şaban ayı bu yılda ibadetlerle, dualarla, namazlarla, oruçlarla karşılanacak. Rahmet, merhamet ve mağfiret ayı olan Şaban ayında, her yıl olduğu gibi bu yıl da en verimli bir şekilde geçirilerek faziletinden ve maneviyatından yararlanılacak. “Her kim Şaban ayına değer verir, onda Allahu Teala’dan sakınırsa, taatıyla amel ederse, Allahu Teala onun günahlarını bağışlar ve o sene vuku bulacak tüm belalardan ve hastalıklardan kendini emin kılar.” Böylesine önemli bir ay olan Şaban ayı Müslümanlar tarafından merakla bekleniyor. Şaban ayı orucu hangi günler tutulur? sorusu Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayına girmemiz ile birlikte araştırılmaya başlandı.
ŞABAN AYI ORUCU HANGİ GÜNLER TUTULUR?
Din alimleri Şaban ayının on beşinci gün olan berat gününün orucuna rağbet edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Üç aylar olarak bilinin Recep, Şaban ve Ramazan aylarının dinimizde ayrı bir değeri ve önemi var. Bu aylar içerisinde dört adet Kandil gecesi bulunuyor. Bu da bize bu ayların önemini anlatıyor. Bu ayların ikincisi mübarek Şaban ayıdır.
1.gün
13.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
30.gün
İlk Perşembe
Son Pazartesi
Son Perşembe
İbadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilen Geceler Nelerdir?
1.gece
15.gece
27.gece
ŞABAN AYINDA ÇEKİLMESİ GEREKEN ZİKİRLER
Lâ ilâhe illallâhü velâ nabüdü illâ iyyâhü muhlisîne lehüddîne velev kerihel-kâfirûn
Allah’tan başka hiçbir İlah yoktur. Biz ancak O’na ibadet ederiz. Kafirler istemese de, biz taatımızı sırf O’na tahsis ederiz
(Sayısı yok Şaban ayında hergün dilediğiniz kadar okuyun. Ama en azından 3 yada 7 yekere okuyun..)
1 ile 10. gün tesbihi: Ya Latif Celle Şanühü 11 ile 20. gün tesbihi: ya Rezzak Celle Şanühü 21 ile 30. gün tesbihi: ya Aziz Celle Şanühü
11-20 arası her gün günde 100 kere ya Rezzak Celle Şanühü 21-30 arası her gün günde 100 kere ya Aziz Celle Şanühü Allahümme barik lena fi Şaban. Ve belliğna Ramazan.
PEYGAMBER EFENDİMİ ŞABAN AYINDA...
Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in: "Ramazanı tazîm için (Ramazân hürmetine) Şabanda tutulan oruçtur."[5] buyurmuş olması bu ayın Ramazân-ı Şerîfle olan bağlantısını göstermesi açısından önemlidir. Dolayısıyla bu ayda Ramazân-ı Şerîfe hazırlık maksadıyla oruç başta olmak üzere bütün nâfile ibâdetlerin arttırılmasında fayda vardır. Elbette ki Şaban ayını ihyâ etmenin tek yolu yalnızca oruç ibadetinden geçmemektedir. Bu mübârek ayda ecîr vesilesi olan makbul ibâdet ve davranışlardan hâsıl olacak ecîr ve mükâfatlar katbekat katlanacaktır.
ŞABAN AYINDA KILINACAK NAMAZ
Şaban ayı Resulullah Efendimizin ayıdır.Bu itibarla bu ayda salevatı şerifeye çok devam etmek gerekir.Yine mümkün oldukça istiğfar,ihlası şerif okunmalı.Teheccüd ve tesbih namazları kılınmalı hatmi enbiya yapılmalıdır.
Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir Fatiha ve 3 Ayettül Kürsi ile bir tesbih namazı kılınır.
Şaban’ın 27.gecesi,akşam ile yatsı arasında iki rekat teşekkür namazı kılınır.Zammı sure olarak. ne istenirse o okunur.
Namaza Niyet:
“Ya Rabbi,beni Resuli Zişan Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın.Resulullah Efendimizin ve mübarek ayını bana hem şefi’ ve hem de şahid eyle,Allahü Ekber.”
Namazdan sonra;
70 defa “Estağfirullahe’l-azıym ve etubü ileyk.”
100 defa “Allahümme salli ala ruhi Muhammedin fil-ervah ve salli ala cesedi Muhammedin fil-ecsad ve salli ala kabri Muhammedin fil-kubur”denilir.
Namazdan sonra “Ya Rabbi senin huzurı sırrı ehadiyetine iltica ediyorum”denilir.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |