EDİRNE Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, ilkin ramazanda iftardan elden sonraları içilecek sigaranın insanlarda baygıntı ve halsizlik kabilinden taraf etkisinde bırakır yapabileceğini belirterek, "Vücudumuz filhakika derinliğine ortak açlıktan çıktıktan sonraları ansızın bire streslere girebiliyor. Üstüne de ortak sigara yakılmasıyla, bu ruhsal gerilim girme döndürücü elan yükselebiliyor ve sağlığımıza girme döndürücü elan dokunca verebiliyor" dedi.
Dr. Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, kısaca 18 saati bulan kıtlık süresiyle vatandaşların zorlandığı ramazan ayında beslenmede özen edilecek noktalara anlattı. Fakültede meydana gelen görüşmede mütekellim Pehlivan, şahısların ilkin ramazan süresince az tuzlu yemekleri yeğleme etmeleri ve güzel çiğnemeleri icap ettiğini söyledi. Sıvı tüketiminin ramazan ayında en girme döndürücü özen edilmesi müstelzim bekçi olduğuna aksan eden Pehlivan, "Sıvı tüketimi bizim düşüncesince girme döndürücü önemli. Gün süresince nakit tüketmediğimiz düşüncesince minimum 8-10 bardak (su bardağı) sıvının indinde alacağımız içeceklerle beraberce yeğleme edilmesinde kazanım var. Yavaş çiğneme bizim düşüncesince girme döndürücü önemli. Çünkü çabuk çiğneme ile bu arada girme döndürücü ortak tomar faziletkâr enerjili, girme döndürücü nadim olacağımız yemekleri bezdirmek yerinde kalabiliyoruz. Bu da bizim hazım sistemimizde rahatsızlıklara sebep olabiliyor. O sebeple mümkünse aheste çiğneyerek tüketmekte kazanım var" dedi.
YAVAŞ YEMEK VE ÇİĞNEMEK HAZIMSIZLIĞI ÖNLER
Oruç tutarken yaşanacak girme ağrısı, halsizlik, kırıklık ve benimseyememe kabilinden afiyet sorunlarının engellenebileceğini kaydeden Pehlivan, "Sıvı tüketimlerinin artırılması, girintisiz çıkıntısız şekerleri elan az içeren mamüllerin yeğleme edilmesi, dolgunca posalı yiyeceklerin yeğleme edilmesi orucun sebep bulunduğu afiyet problemlerini engelleyebilir. Çok koyu ve çabuk aşındırmak de ortak dava oluşturuyor. Onun düşüncesince de aheste aşındırmak ve dişlemek hem doygunluk, bununla birlikte hazımsızlığı mâni olmak düşüncesince girme döndürücü önemlidir. Hafif yürüyüşler de güzel olacaktır. Yemekten 1-2 vakit süresince gidiş yaparlarsa sağlıklarını siper açısından güzel ortak alternatif bulunduğunu da düşünüyoruz" diyerek konuştu.
KESİNLİKLE SİGARA TÜKETMEYİN
Özellikle tiryakilerin ramazan ayında sigara kullanımına özen etmesi, mümkünse on paralık içmemesi icap ettiğinin altını çizen Dr. Pehlivan, "Nargile ve sigara tüketilmesini on paralık önermiyoruz. Ama yeğleme meselesidir. Özellikle göden hastalıklarına sebep oluyorlar. Zaten oksijenlenmeyi düşürdüğü ve afiyet açısından nice kanserojen konu ihtiva ettiği düşüncesince tüketilmemesinde kazanım vardır. Buna karşın tüketiliyorsa oruç açtıktan ortak iki vakit sonraları tüketilebilir lakin bu da akla yatkın değil. Biz banko sigara ve nargile tüketimini önermiyoruz. Hiç kullanılmaması gerekir. Vücudumuz filhakika derinliğine ortak açlıktan çıktıktan sonraları ansızın bire streslere girebiliyor. Dengesinde az buçuk tadilat meydana gelebiliyor. Üstüne de ortak sigara yakılmasıyla, filhakika müvellidülhumuza antre miktarının azalmasıyla bu arada bu ruhsal gerilim girme döndürücü elan yükselebiliyor ve sağlığımıza girme döndürücü elan dokunca verebiliyor. Bu sebeple sigara tüketilmesini banko önermiyoruz. Baygınlıklar, halsizlikler yaşanabiliyor. Oruç açılmasının arkası sıra elden sigara tüketilmesi afiyet açısından akla yatkın değildir. Tüketenlere de on paralık tüketmemelerini öneriyoruz" dedi.
- Edirne Trakya Üniversitesi, Edirne, Sağlık