9 Nisan 2019 Salı - 18:18

Turizmcilerden İstanbul Havalimanı açıklaması!

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, İstanbul Havalimanı`nın Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Bizim sektörümüze de müthiş pozitif katkı yapmasını bekliyoruz" dedi.

Turizmcilerden İstanbul Havalimanı açıklaması!

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, sektördeki gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında  yaptığı konuşmada, OECD ülkelerinde kadın istihdamının yüzde 33, Türkiye’de yüzde  32 olduğunu ifade ederek, Türkiye’de diğer sektörlerden daha fazla kadın  istihdamı sağladıklarını söyledi.

2018in çok da kötü kapatılmadığını, hem otel doluluk oranları hem de  oda fiyatlarının 2017’ye göre daha iyi olduğunu belirten Eresin, şunları  kaydetti:

"2019 yılı beklentilerimiz içinde, yıllık ortalama dolulukta yüzde  12-15, oda fiyatlarında da yüzde 15e yakın artış bekliyoruz. Bu rakamlar oldukça  iyi ama geçmiş dönemdeki rakamlara ulaşmamız için biraz daha yolumuz var. 2019,  çok iyi yıl olacak ama 2020 yılı için beklentilerimiz çok daha yüksek. 2020’de  birtakım kongreler, yanaşamayan küçük gemiler yanaşabilir hale geldiğinde,  kruvaziyer işlerimiz biraz yukarı çıktığında ortalama doluluk oranlarımız ve oda  fiyatlarımız daha iyi olacak diye bekliyoruz."

Eresin, nisan ayında çok iyi sonuçlar beklediklerini ifade ederek,  Paskalya döneminin bulunduğunu, son 2 aydır yukarı çıkan Avrupa trendinin  oluştuğunu, İtalya, Almanya, İspanya ve İngiltere’den daha fazla giriş  beklediklerini söyledi.

Uzak destinasyonlardan Brezilya, Arjantin, Şili ve Kolombiya’dan  Türkiye’ye girişlerin yüksek olacağını öngördüklerini aktaran Eresin, "Nisan  sonunda İstanbul özelinde bakıldığında, dolulukta ortalamalar yüzde 80leri  bulacak. Paskalya dönemi İstanbul için çok önemli. Türkiye genelinde de artış  var. Ocak ayı sonuçlarında çok ilginç bir şey çıktı. Bütün dünyada doluluklarda  aşağı doğru gidiş çıktı, ilk defa sadece İstanbul’da artış çıktı. Dünyada bayağı  konuşuldu. Bu senenin sonuna doğru Türkiye için kesinlikle artış bekliyoruz.  Özellikle Almanya, Rusya artarak devam ediyor. İstanbulda da Avrupanın trafiği  çok artacak." şeklinde konuştu.

"ÇİNLİ TURİST SAYISINDA YILLIK YÜZDE 10-15 ARTIŞ BEKLİYORUZ"

Müberra Eresin, 2 yıl önce "1 milyon Çinli bekliyoruz" diye  yazıldığını ancak bu kadar Çinliyi getirmenin imkansız olduğunu, uçak koltuğu  bulunmadığını aktararak, "Geçen yıla kadar İstanbula hiç uçuş yapmayan 2 Çin  hava yolu şirketi uçuşlara başladı. Buradan artış bekliyoruz. Potansiyel vardı  ama koltuk sıkıntımız vardı. Bu yıl itibarıyla Çinden girişler artmaya devam  edecek. Çinden gelen turist 300 binli rakamlarda. Bu uçakların uçuşlarıyla yüzde  10-15 yıllık artış bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Latin Amerikadan uçuşlar geldikçe ciddi turist artışları  hissedileceğine işaret eden Eresin, Brezilyanın Türkiye için iyi bir pazar ve  yaptıkları seyahatlerinin uzun soluklu olduğuna dikkati çekti.

Eresin, İran ile ilgili düşüşlere turizmcilerin çok alışkın olduğunu  ifade ederek, "Nevruzdan itibaren yukarı çıkan bir pazar var. Türkiyeden  bağımsız nedenlerle bir anda sıfırlanabilecek bir pazar var. Bu yıl Nevruz  rakamları beklenenin altında." dedi.

"GALATAPORTUN BİTMESİYLE TÜRKİYE TURİZMİ SIÇRAMA YAPACAK"

Seçimlerin turizme etkisine değinen Eresin, hangi ülkede olursa olsun  turizm hareketliliğinde seçimden 3 ay önce ve seçimden 3 ay sonra yavaşlama  olduğuna dikkati çekerek, "Turizmciler seçimleri pek sevmezler. Bizde de son 2 ay  yüksek geçebilirdi, 2 ay sonra biraz daha yüksek geçebilirdi ama seçimin hemen  arkasından rakamlar yukarı doğru çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Büyük gemilerin yanaşacağı limanların olmamasına işaret eden Eresin,  Galataportun bitmesini ve Yenikapıda liman yapılmasını beklediklerini, bunlar  olduktan sonra Türkiye turizminin sıçrama yapacağını kaydetti. Eresin, birkaç  büyük gemi şirketinin Galataportun bitmesini beklediğini bildiğini söyledi.

Eresin, İstanbul Havalimanının Türk ekonomisine büyük katkı  sağlayacağını ifade ederek, "İstanbul Havalimanının bizim sektörümüze müthiş  pozitif katkı yapmasını bekliyoruz. Taşınma sürecinde birtakım aksaklıklar oldu  ama günün sonunda açılan havalimanı, Atatürk Havalimanı kadar kapasiteye sahip ve  bu kapasite yavaş yavaş artacak. En büyük problemimiz buraya iniş yapmayan  uçaklardı. Sektöre pozitif bir katkı sağlayacak. Dünyada pozitif haberlerle öne  çıkmak da turizm açısından önemli." diye konuştu.

"TÜRKLERE DAHA PAHALI DİYE BİR ŞEY YOK"

TÜROB Başkanı Eresin, doluluk oranlarının özellikle yaz döneminde  yukarı doğru çıktığını belirterek, "Fiyatlar, arz talep meselesiyle gelişen bir  durum yaşıyor. Temel olarak Türklere daha pahalı diye bir şey yok. Yabancılar,  çok erken satın alıyor ve çoğunlukla peşin ödeme yapıyorlar. Türkiyede henüz  böyle alışkanlık yok. Kimin ne zaman tatil yapacağı yurt dışında bir yıl önceden  belli. Bu bizim yaşadığımız gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı bir sıkıntı."  dedi.

Harcama oranını artırmak için kongre ve seminer misafirine ihtiyaç  olduğunu dile getiren Eresin, 2020’de geri dönmüş olacaklarını, bu tip işlere  sektör olarak teklif vermeye başladıklarını söyledi. Eresin, kongre turizmi için  farklı çalışmalar yapmak gerektiğini, böylelikle kişi başı gelirlerin gelecek  yıllarda daha yukarıda görülebileceğini aktardı.

Eresin, İtalyan turist talebinin de çok yüksek olduğuna işaret ederek,  "Mesele turisti buraya getirmek. Şehre getirebilseniz büyülenip gidiyor." dedi.

"ARADIĞIMIZ NİTELİKTE ELEMAN BULAMIYORUZ"

Müberra Eresin, istihdamda 2016’nın öncesine gelemediklerini, hızlı  bir şekilde bu noktaya geleceklerini, orta kademe ve alt kademe çalışanları  istihdam etmekte zorlandıklarını, aradıkları nitelikte eleman bulamadıklarını,  özellikle de orta ve üst kademede yabancı dil bilen eleman probleminin olduğunu  anlattı. Eresin, otellerin şu anda çalıştığı personele yüzde 20 daha eklemek  isteyebileceğini bildirdi.

Turizm Geliştirme Fonuna ilişkin soru üzerine Eresin, sektörden  sorumlu bakanın sektörün içinden gelmesinin faydasını gördüklerini ifade ederek,  şunları kaydetti:

"Tanıtma fonu ile ilgili toplantılara katıldık. Belli bir tanıtma fonu  toplanmasına kesinlikle taraftarız fakat oranlarla ilgili görüşmeler sürüyor.  Fonun yüzde 70’inin tanıtım pazarlama, yüzde 10unun işletme giderleri, yüzde  5inin Hazine ve Maliye Bakanlığına, geri kalan yüzde 15inin de Türkiyenin yüzü  olacak marka şehirlerdeki altyapı problemlerinin çözülmesi olmasını istedik. Fona  karşı çıkacak turizmci tanımıyorum."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putinin bir araya gelmesine ilişkin soru üzerine de Eresin, birlikte aynı kareye  girmelerinin bile önemli olduğunu aktararak, bu durumun turizme de pozitif  yansıyacağına inandığını söyledi.

 
Öğretmenliği Bırakıp Baba Mesleğine Başladı, Ayda 2 Bin Ürün Üretiyor
 
Arnavutlara hakaret eden Kosovalı Sırp bakan görevden alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğretmenliği Bırakıp Baba Mesleğine Başladı, Ayda 2 Bin Ürün Üretiyor
Bingöl’de anasınıfı öğretmenliğini bırakarak tekstil sektörüne giren Ayşe ...
Almanya Devlet Bakanı Roth: İngiltere AB’den anlaşmasız ayrılmaktan kaçınsın
Almanyanın Avrupa Birliği (AB) işleriyle ilgili Devlet Bakanı Michael ...
Hurda motosikletler MKEK yolcusu
Gaziantepte Karayolları Trafik Kanunu kapsamında el konulan ve sahipleri ...
 
Ekrem İmamoğlunun Konuşmasını, Eleştirdiği 3 Medya Patronu Canlı Verdi
Resmi olmayan sonuçlara göre İBB Başkanlığı seçimlerini kazanan Ekrem ...
“Bacak bacak üstüne atmak duruş bozukluğuna neden oluyor”
Fonksiyon bozuklukları ve sakatlıklar için kullanılan bir tedavi biçimi ...
Bekçi alımı başvuru sonuçları ne zaman açıklanıyor? Sınavda hangi konular var?
Polis Akademisi Başkanlığı bekçi alımı için başvuru sürecini tamamlandı. ...
 
Bedenini Kadavra Olarak Bağışlayarak Bilime Katkı Sağladı
Vefat ettiğinde bedeninin kadavra olarak Hacettepe Üniversitesine HÜ verilmesini ...
Rakkada bomba yüklü araçla saldırı
Suriyenin Rakka şehrinde bomba yüklü bir araç patladı. Olayda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.
Putinden ABDnin petrol üretim yöntemine eleştiri
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mevcut petrol fiyatlarından memnuniyet ...
 
İsmail Özen'den Yeni Hit: 'Vay Başıma Gelenler' Dijital Platformlarda!
Müzik
İsmail Özen'den Yeni Hit: "Vay Başıma Gelenler" Dijital Platformlarda!
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Magazin
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Müzik
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Multimedya
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Sağlık
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Ünlü Diyetisyen Melodi Yağmur Sel’den Kurtköy’de Büyük Açılış!
Sağlık
Ünlü Diyetisyen Melodi Yağmur Sel’den Kurtköy’de Büyük Açılış!
Wilma Elles ve Ray Darling’den Duygusal Klip: Eines Verspreche Ich Dir
Müzik
Wilma Elles ve Ray Darling’den Duygusal Klip: Eines Verspreche Ich Dir
Gelinlik Modasında Devrim! Elisa Sposa, Yeni Koleksiyonlarıyla Göz Kamaştırıyor
Moda
Gelinlik Modasında Devrim! Elisa Sposa, Yeni Koleksiyonlarıyla Göz Kamaştırıyor
Mezzep Yurdagül'ün 'Annem' Şarkısı Yayında!
Müzik
Mezzep Yurdagül'ün 'Annem' Şarkısı Yayında!
Zeynep’ler Tatilde
Magazin
Zeynep’ler Tatilde
Medya Nefesi
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri