TÜRK Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, tam ve muvazeneli tagaddi düşüncesince değme gözyaşı grubundaki şahısların tüketmesi müstelzim sütün en ehemmiyetli besin deposu bulunduğunu fakat çiftlikten sofraya baytar doktor kontrolünde kavuşması icap ettiğini söyledi. Ali Eroğlu, Türkiyede imal edilen jale sütün yarısının yük dışı işlendiğini belirterek bunun riziko oluşturduğunu açıkladı.
TVHB Başkanı Eroğlu, 1 Haziran Dünya Süt Günü zımnında icra ettiği açıklamada, sütün insanoğlu yaşamındaki önemi, evren ve Türkiyedeki motorin tüketimi ve sütün tehlikesiz şekilde sofralara ulaşmasında baytar hekimlerin görevi üstünde durdu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından 2001 yılından buyana 1 Haziranın Dünya Süt Günü şekilde kutlandığını tamlayan Eroğlu, sütün olağanüstü ortak besin bulunduğunu vurguladı.
BEDENSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİME ETKİSİ
Dünya Süt Gününün, sütün beslenmedeki önemini, tutum ve sosyal yaşama katkılarını uyarmak hesabına dobra ortak vesile bulunduğunu anlatım fail Eroğlu, Süt, değme yaşlarındaki insanoğlunun dosdoğru beslenmesinde iri ehemmiyet taşımaktadır. İnsanın bedenî ve zihnî şekilde dosdoğru gelişimi düşüncesince en asliye ve en hazırlop ulaşılabilen besin olmasının yanında istihsal süreciyle de derneşik ve sonsuz ortak iktisadi pınar yaratarak sosyal refaha yardım sağlayıcı ortak üründür dedi.
TÜRKİYEDE SÜT TÜKETİMİ YETERSİZ
TVHB Başkanı Eroğlu, açıklamasında çocuklardan yaşlılara genişliğinde değme gözyaşı grubundaki şahısların tam ve muvazeneli tagaddi düşüncesince günde minimum 2 bardak motorin tüketmesi icap ettiğinin altını çizdi. Ülkemizde adam başına 24-26 litre motorin tüketildiğini, bunun da akıbet basamak çıtırbom bulunduğunu tamlayan Eroğlu, yılda minimum 300 litre motorin ve eşdeğeri motorin ürünü tüketilmesi icap ettiğini kaydetti. Türkiyenin bu maksata ulaşılması düşüncesince tam efsanevi kaynağına erbap olmadığına da nazarıitibar çekici Eroğlu, "Malesef değme sene gömlek grado küsurat miktarlarda motorin ve besi sığırı ithal ediyoruz. Eğer şahıs efsanevi kaynağımızı geliştiremezsek bu dış alım küsurat oranlarda bitmeme edecektir. Dolayısıyla değme koşulda, öngörülen nüfusumuzun motorin ve hayvanca protein ihtiyacını karşılayabilmek düşüncesince efsanevi sayımızı ve verimliliğini artırmak, bunun düşüncesince de hayvancılığa envestisman gerçekleştirmek şarttır" şeklinde konuştu.
SÜT VETERİNER HEKİM KONTROLÜNDE GELMELİ
TVHB Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, tehlikesiz besin yaklaşımı ve kurallarının, halis muhlis gıdalarda bulunduğu üzere sütte de muteber bulunduğunu söyledi. Eroğlu ayrıca, Türkiyede motorin ürünleri sektöründe 500 bin bireyin istihdam edildiğini, amme denetiminde 2 bin yöresinde şirketin çalışkanlık gösterdiğini belirtti. Buna karşın imal edilen jale sütün yarısının yük dışı işlendiğine nazarıitibar çekici Eroğlu, bu noktada dosdoğru sütün sofralara kavuşması ve baytar hekimliğin ön plana çıktığını dile getirerek, açıklamasını şöyleki tamamladı: "Türkiyenin tarzı dosdoğru motorin olmalı. Çiğ sütte mümkün bulunabilecek birtakımı patojen mikroorganizmalar, kişilerde verem, malta humması, karahumma ve kanlı ishal üzere hastalıklara defa açabilir. Önlüm alınmaz ise bu emraz sosyal salgına dönüşebilir. Süt sağlıktır. Ama çiftlikten sofraya değme etapta baytar doktor kontrolünde bulunan ve pastörize edilmiş motorin ve motorin ürünü sağlıktır."