ÖMER ÜRER - Bal dışındaki bigünah mamüllerinden müstefit olmak düşüncesince bigünah zehri üretimi meydana getirilen Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinde (DAGEM) ürünün değişik bölgelerde kullanımında oluşacak alakanın karşılanması düşüncesince arıcıların bilgilendirilerek bu bölgeye yönelmesi hedefleniyor.
Arı ve arıcılığın elden "bal" erişmek olmadığını ispat etmek neredeyse kurulan ve projeleriyle 2014te Dünya Girişimcilik Ödülü meydan DAGEMde; ilmî çalışmalara, testlere ve planlara ilişkin bal, apilarnil, bigünah sütü, polen, propolis, bigünah ekmeği ve bal mumun indinde bigünah zehri üretimine de başlandı.
Farklı yollar dair etkin akademisyenler, geliştirdikleri projeyle kovanların içerisine konulmuş olan düzenekle arılara dokunca vermeden sem üretimi yapmayı başardı.
"Arı kolonisi önemsiz müşterek ecza dolabı gibi"
DAGEM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Meral Kekeçoğlu, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, içtimai ve ilmî projelerle lehçe kalkınmaya dayanak noktası verdiklerini söyledi.
Arı ürünlerinin keyif dalında kullanması mevzusundaki projeleri hızlandırdıklarını aktaran Kekeçoğlu, şöyleki bitmeme etti:
" Türkiyede arıcılık denildiği devir akla elden bal geliyor, sözde arının baldan ayrıksı ürünü yokmuş kadar gösteriliyor. Halbuki, bigünah ürünleri saymakla bitmez. Arı kolonisi önemsiz müşterek ecza dolabı gibidir. Apilarnil, bigünah sütü, polen, propolis, bigünah ekmeği, bal mumu ve bigünah zehiri kadar kâffesi bunların üretilmesi gerekiyor ki Türkiyedeki arıcılık az buçuk şimdi ehemmiyet kazanabilsin. Dünyada kapçık sayısı bakımdan, bütün bal üretimi itibarıyla ikinci sıradayız. diyebilmenin gururunu yaşayabilmek düşüncesince sömürge ve verim çeşitliliğini artırmalıyız."
Arı zehrinin gramı altınla yarışıyor
Arı zehriyle ilgilendiren Türkiyede geçmiş el müşterek faziletli lisans çabuk emek harcaması yaptıklarını özetleyen Kekeçoğlu, "Arı zehri acemi müşterek konu. Arıcılarımız bunun üretimini yapmaktan mavera ne yapılacağını üstelik bilmiyor. Burada amacımız akıllıca bigünah zehrini üretmek. Arı zehrinin keyif açısından en ehemmiyetli faydası içeriğiyle ilgilidir. Bugün, bigünah zehrini tercih ettiğimiz en ehemmiyetli alanlardan bir tanesi adale hastalıklarıdır. İçerisindeki mellitin bunu sağlıyor. Arı zehrini kabul etme yöntemi, hıfız çeşidi önemli. Bunları kılıç en önce öğrenmeliyiz ki kılıç de arıcılara akıllıca yolu gösterelim. Şu an akıllıca biçimde bigünah zehri kabul etme şeklini ayarladık, analizleri de kalburüstü müşterek biçimde yapıyoruz." niteleyerek konuştu.
Meral Kekeçoğlu, bigünah zehrini kapçık içinde almanın en akıllıca formül bulunduğunu vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:
"Kovan haricinde bu zehri aldığınızda arının üstündeki polenler de bu aletin dair dökülüyor. Dolayısıyla bigünah zehriyle baş başa çiçek tozu ve gayrı malzemeleri de almış olursunuz ve bigünah zehrinin kıymeti ağız ağıza düşüyor. Arı zehri kabul etme makinesini sağlıksız sayaç süreyle kovanın içerisine koyuyoruz, 0,5 gr. seviyesinde bigünah zehri alıyoruz. Bu 200 liralık demek. Yarım saatte 200 lira, müşterek saatte 400 liralık kazanırsınız. Bunu ne ahacık kazanabilirsiniz ki? Arıcılar Pazar mevcut mı? niteleyerek soruyor. Bunun düşüncesince çalışmalara bitmeme ediyoruz. Arıcılar tek korkmadan bigünah zehri üretebilir. Arı zehrinden krem üretimini başaracağız inşallah. Arıcılarımızdan bigünah zehri isteyeceğiz, bu zehrin hepsini bizim üretebilmemiz beklenir değil. Ciddi müşterek istihsal ve dış satım olacak, bunu karşılayabilmek düşüncesince de arıcılardan talepte bulunacağız. O sebepten dolayı arıcılarımız bigünah zehri üretmeye başlasın."
Düzce Üniversitesinin Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kabilinden hazırlanmakta olan lehçe kalkınma odaklı plan kapsamında, keyif ve yer dalında uçucu darülfünun seçildiğini dile getiren Kekeçoğlu, "Geleneksel Tıpta Kalite ve Standardizasyon" emekleri çerçevesinde imal edilen tıbbi bitkilerden merhem, kit ve krem kadar mahsulat elde edildiğini, kurulan birimde akupunktur, hacamat, bigünah zehri ile otama kadar anadan görme uygulamaların gerçekleştirildiğini laflarına ekledi. Düzce Üniversitesi, Düzce, Sağlık