Süpermarketlerde satılan baş döndürücü sayıda müheyya para yağ var. Ama bunlar ortada birlikte tanesi mevcut ki, müheyya para yağ namına satın almasak da tercih ettiğimiz nice üründe karşımıza çıkıyor.
Dilimlenmiş amade ekmeklerde, çikolata, bisküvi, margarin, amade çorba, pizza, cips vb… Ama bu yağın üretilme seçimi hem insanoğlu sağlığına, hem soluduğumuz havaya bununla beraber vahşi yaşama dokunca veriyor.
Palmiye yağı, dünyada en birlikte tomar beğenilen bitkisel yağ. Bazılarında ince erdemli oranlarda kazanmak az daha dayanıklı baş döndürücü meful üründe kullanılıyor.
Örneğin Nutella yüzdelik 22 oranında palmiye düşman içeriyor. Süpermarketlerde satılan mamüllerin yarısında palmiye düşman kullanıldığı kestirim ediliyor.
Bugüne değin ayrımlı adlar altında sıralandığı düşüncesince bu mamüllerin palmiye düşman içerdiğini bilmiyor olabilirsiniz.
Ancak 2014te Avrupa Birliğinde çıkarılan birlikte yasa, besin ürünlerinde palmiye düşman kullanan müstahsil kuruluşların bunu bu isimle materyal sıralamasında göstermesini mecburi bir duruma getirdi.
Ancak bu duraç kozmetik ürünleri düşüncesince meri değil. Bu sebepten şampuandan sabuna ve ruja denli nice üründe palmiye düşman kullanıldığını bilmiyor olabilirsiniz.
Palmiye yağının müstahsil şirketler düşüncesince bu denli revaçta birlikte hammadde olmasının ayrımlı sebepleri var.
Trans yağ içermemesi, erime derecesinin erdemli olması ve üretiminin nispi namına baş döndürücü henüz ehven olması gibi.
Sağlığa dokuncalı mı?
2017de Avrupa Gıda Güvenliği Kurumunun (EFSA) Ferreronun müstehap markası Nutella özellikle kazanmak az daha nice üründe beğenilen palmiye yağının dokunmabana riskine ayraç etmesi, bu bitkisel yağın afiyet ve çevreye bulunan etkilerini baştan gündeme taşıdı.
EFSA, palmiye yağının 200 dereceden erdemli ısılarda arıtılmış edilmesi halinde, öteki bitkisel yağlardan henüz baş döndürücü kanserojen özellik ortaya çıkarttığını açıkladı.
Palmiye yağı, tabii al rengini fark etmek ve kokudan arındırmak düşüncesince erdemli ısılarda arıtılmış ediliyor.
EFSAnın birlikte Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü az daha kuruluşlar palmiye yağındaki GE namına bildik kanserojen maddenin sunma etmiş bulunduğu tehlikeye özen çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Öte taraftan bazısı araştırmacılar, erdemli meşbu yağ payı dolayısıyla kolestorol seviyesini artırarak, ihtisas krizi ve sekte riskini artırdığını belirtiyor. Isıtılmış palmiye yağının erdemli tansiyona hastalık bulunduğu da tabir ediliyor.
Çevreye zararları
Aslında mekân örgütleri en şişman probleminin palmiye yağının kendisinden ziyade, palmiye çiftlikleri bulunduğunu söylüyor. Palmiye çiftlikleri yağışlı, tropik ormanların bulunduğu alanlarda kuruluyor. Bu ormanlar orangutan az daha hayvanların yuvası.
Palmiye çiftliklerine düzlük ayırmak düşüncesince ormanların kesilmesi ve avlanma dolayısıyla bu hayvanların birlikte bölümü nesli tükenme tehlikesi ile dirlik karşıya.
Örneğin Borneo orangutanları bu muhatara itibarıyla al listede arsa alıyor.
Tehlikede olanlar elden zooloji da değil. Uluslararası Af Örgütünün 2016da yayınladığı birlikte rapor, Endonezyada 8 yaşındaki evlatların fark sakıncalı şartlarda palmiye düşman üretiminde çalıştırıldığını ortaya koymuştu.
Araştırmalar başkaca palmiye düşman üreten şişman şirketlerle yerli el arasındaki çatışmalı ortamdan yalan ediyordu.
Palmiye düşman üretimi şişman orman yangınlarıyla da ilişkilendiriliyor. 2015te Singapuru tesiri dibine düzlük ülke kirliliği Endonezya ormanlarındaki yangınlardan kaynaklanmış, pislik seviyesi alışılagelen düzeyin baş döndürücü üzerinde çıkmıştı.
Öte taraftan ormanlık sahaların bulunmayan edilmesi ülke değişikliğini de aksi etkiliyor.
2005-2015 yılları ortada Borneo adasındaki ormansızlaştırmanın yüzdelik 50si palmiye çiftliklerinden kaynaklanmıştı.
Peki hal ne?
Palmiye düşman kullanımına akıbet hasretmek en stabil hal olabilir. Ancak mekân örgütleri hakeza birlikte boykot çağrısında bulunmuyor.
Çünkü palmiye düşman esasen velut birlikte ürün. Daha namüsait arsa kullanması ve henüz beş on dokuncalı kurt ilaçları kullanılarak henüz birlikte tomar verim elde edilebiliyor.
1 titrem yağ elde etmek düşüncesince beğenilen arsa itibarıyla boyut şöyle: Palmiye düşman 0,26 hektar, kolza tohumu düşman 1,25 hektar, ayçiçek düşman 1,43 hektar, soya fasulyesi fasulyesi düşman 2 hektar.
Ayçiçek yahut soya fasulyesi fasulyesi az daha seçenek ürünlerden ayrımsız oranda yağ elde etmek düşüncesince henüz degaje arsa değerlendirmek gerekiyor. Bu ise çevreye henüz birlikte tomar dokunca verir.
Ayrıca palmiye düşman üretimi dayanıklı baş döndürücü insanoğlu düşüncesince istihdam deposu durumunda. mesela Endonezyada bu sektörde 5 milyon bireyin çalışmış bulunduğu tabir ediliyor.
Palmiye düşman üreticileri ise çözümü sürdürülebilir üretimde görüyor. Bu çevreye, ormanlara, vahşi yaşama ve kişilere dokunca vermeden meydana getirilen istihsal anlamına geliyor.
2003te Sürdürülebilir Palmiye Yağı Grubu ismi altında birlikte araya mevrut üreticiler bu düşünüm ve uygulamayı motivasyon etmeye başladı.
2013te dünyanın en şişman palmiye düşman tedarikçisi Singapur merkezli Wilmar isimli sanlı şirket, ormanların kesimi, düşkün ve himmet sömürüsünü motivasyon etmeyen politikalar benimsediğine ilişkin birlikte beyanname açıkladı.
Ancak mekân örgütleri bu çeşit leziz sözlerin uygulamaya konmamasından, maruz vaatlerin tutulmamasından, orman kesimi, vahşi yaşamın korunması, limonluk gazı salınımı mevzusundaki kaygıların giderilmediğinden şikayetçi.
Palmiye düşman sektöründeki şirketlerin çabalarını müspet karşılayan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) bile, ahit imal edilen palmiye yağının elden yüzdelik 18 kadarının "sürdürülebilir" özellikte bulunduğunu tabir ediyor.
Güney Doğu Asyada palmiye düşman üretimi akıbet 30 yılda şişman artma gösterdi.
Büyük üreticilerin bir çok aşırı deminden de gözlerini Afrikaya dikti.
Yani, istihsal seçimi değişmediği takdirde palmiye yağının verdiği dokunca artarak bitmeme edecek görünüyor. Nutella, bitkisel yağ, Sağlık
#TR_Slot_200_1, #TR_Slot_200_2 { "Roboto",?sans-serif !important; font-style: alışılagelen !important; font-weight: bold; }