Ramazanda etraflıca müddet gıdalardan ırak kalmanın sefer açmış olduğu dudak kokusunun önüne geçmenin muhtemel bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Hakkı Sunay, "Ramazanda çağ içre diş fırçalamakta müşterek mahzur yok. Ağız kokusunu diş fırçlayarak önleyebiliriz. Suyu yutmadan, dişlerinizi fırçalayıp müşterek güzel tükürmelisiniz" dedi.
Ramazan ayının ısıdam havalarda yaşanıyor olmasının, mıhlı müşterek oruç düşüncesince şimdi itinalı davranmayı gerektirdiğine ilgi çekici Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, oruç tutanlara dudak ve diş sağlığı üzerinde tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Sunay, dudak ve diş sağlığının da oruçluyken en baş döndürücü ilgi edilmesi müstelzim konuların başlangıcında bulunduğunu söyledi.
"ORUCU SUYLA AÇIN"
Ramazanda oruç zımnında dudak ortamının etraflıca müşterek müddet mobilyasız kalması ve tükürük miktarının azalmasıyla ağızdaki asidik ortamın arttığına ilgi çekici Prof. Dr. Hakkı Sunay, hem esenlik aynı zamanda içtimai yönden aksi etkilere sefer açan dudak kokusunu önleme ve diş sağlığına değgin yapılacakları anlattı.
DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZMUYOR
Diyanet İşleri Başkanlığının boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalama ve diş fırçalamanın orucu bozmayacağı açıklamasını hatırlatan Prof. Dr. Sunay, ağızdaki faziletkâr asidik ortamın diş minelerinde aşınım kabilinden neticelere sefer açabileceğini belirterek, "Bu sebeple dişler güzel fırçalanmalı. Ramazanda çağ içre diş fırçalamakta müşterek mahzur yok. Fırçaladığınız suyu yutmadan, dişlerinizi fırçalayıp müşterek güzel tükürerek dudak ortamını hem dolgunca avlamak aynı zamanda bu asidik ortamdan arkalamak mümkündür" sanarak konuştu.
"ORUCU ASİTLİ İÇECEKLERLE AÇMAYIN"
Prof. Dr. Sunay, "Gün süresince rastgele müşterek çalışkanlık göstermeyen dudak zarfında asidik düzey yükselmişken müşterek de üzerinde iftarda asitli ve gazlı içeceklerin tüketilmesi dişlerimize ağırbaşlı zararlar verir. Oruç açılırken asitli ve gazlı içeceklerden kaçınılması gerekir. evvel oruç açıp su ihtiyacımızı giderdikten sonradan ağzımızı alışılagelen suyla çalkalamalı ve su içtikten sonradan gıdaları tüketmeye başlamalıyız" tavsiyelerinde bulundu.
"EN AZ 2 DAKİKA DİŞ FIRÇALAYIN"
Prof. Dr. Hakkı Sunay oruçta dudak ve diş sağlığı düşüncesince uyarılarını şu şekilde sıraladı:
"İftarda ve sahurda asitli ve gazlı içecekler tüketmekten kaçının. İftar ve sahur ortada diş fırçalama süresini normalden az buçuk şimdi uzatın, minimum 2-3 çağ yöresinde olmalı. Kesinlikle kaba fırçalar kullanılmamalı itidalli kaba fırçalar ve aşındırıcı husus içermeyen diş macunları kullanılmalı. İftar ve sahur ortada su tüketimi oldukça artırılmalı."
- İstanbul Sağlık