Malatyada şimdi ilkin böbrek nakli bulunan ve 2 senedir da pankreas nakli gözleyen 26 yaşındaki kadın, Şanlıurfada gidiş geliş kazası kararı yaşamını yitiren ferdin organıyla yaşama döndü.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, pankreas nakli bulunan Damla Türkeri odasında görüşme ederek, eski olsun dileklerini iletti.
Kızılay, burada gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, Şanlıurfada gidiş geliş kazası kararı yaşamını kaybeden ferdin pankreasının kısaca 2 senedir esna gözleyen Türkere nakledildiğini söyledi.
Türkere şimdi ilkin böbrek nakli de yapıldığını aktaran Prof. Dr. Kızılay, "Pankreas nakli 26 Nisanda merkezimizde civar el gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı verilerine gereğince 2019un civar pankreas nakli de burada yapıldı." dedi.
Karaciğer Nakli Enstitüsü Bağırsak Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Sait Murat Doğan, Damla Türkerin 6 yaşından beri Tip 1 şeker hastalığı hastalığı hastası bulunduğunu anlatarak, "Hastada böbrek yetmezliği de gelişti. 2016da babası kızına böbreğini hibe etti ve nakli yaptık. Pankreas nakli düşüncesince ise esna bekliyordu. Uygun örgen bulamadığımız düşüncesince şu anne denli pankreas nakli yapamamıştık. Organ bağışının sayısı artarsa esna gözleyen başka hastalarımıza da aktarım yapacağız." niteleyerek konuştu.
"Bekleyen hastalar mevcut lakin örgen yok"
Pankreas naklini gerçekleştirenler hekimler ortada mevcut Prof. Dr. Turgut Pişkin de hastaya böbreğin arkası esna pankreas nakli yaparak süreğen dü rahatsızlıktan kurtardıklarını tabir etti.
İlk el pankreas nakli gerçekleştirdiklerini tamlayan Pişkin, "Böbrek ve pankreas nakli edinmek düşüncesince gözleyen hastalar mevcut lakin örgen yok. Organ bağışının yükseltmek düşüncesince hepsi elinden geleni yapmalı. Nakil meydana getirecek ekipmanlara sahibiz, ortak tane eksiğimiz örgen bulmak. Organ bağışı mevzusundan hepsi duygun olsun." değerlendirmesinde bulundu.
"Allah her insana mıhlı olmayı baht etsin"
Damla Türker de Tip 1 şeker hastalığı hastalığı hastası bulunduğunu ve merkezde 19 senedir otama gördüğünü hatırlattı.
Hastalığı zımnında gözlerinde yaşamış olduğu sıkıntı zımnında darülfünun eğitimini yarıda bıraktığını dile getiren Türker, şöyleki bitmeme etti:
"Yaklaşık dört ay diyalize girdim. Daha sonradan babam bana böbreğini verdi. 2016da burada böbrek nakli oldum. Doktorlarım pankreas nakli de olabileceğimi anlattı ve nakli düşüncesince esna bekledim. Uygun pankreasın bulunduğunu doktorlarım anlattı ve aktarım oldum. Bugün de benim veladet günüm. Hocalarıma baş döndürücü teşekkürname ederim benimle yakından ilgilendiler. Pankreas nakli evveliyat beni motive ettiler. Kendimi çelimli ve bahtiyar hissediyorum. Allah her insana mıhlı olmayı baht etsin."
Organ bağışıyla yaşama baştan tutunduğunu tamlayan Türker, "Herkes organlarını bağışlamalı. Yakınlarımın çokları beni gördükleri düşüncesince örgen bağışı düşüncesince müracaatta bulundu. İnsanlar dem ve örgen bağışında bulunsun. Bir dem ve örgen bağışı sahn kurtarır. Yarın her insanın başına gelebilir. Organ bağışı noktasında şuurlu olalım. İmkanı sıfır insanoğlu düşüncesince böbrek tedavisi baş döndürücü zor. Çok mutluyum. Vericiye Allah yağmur eylesin, ailesine başsağlığı diliyorum." dedi.
Baba Ali Türker, hem bahtiyar aynı zamanda acıklı bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Kızımı hakeza gördüğüm düşüncesince mutluyum. Organ bağışı yapanlar düşüncesince ise hüzünleniyorum, onların acıları da büyük. Biz şimdi ilkin Damlanın şeker hastalığı çubuğunu alamıyorduk. Kaymakamlığın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla alıyorduk. Şu an gelişigüzel ayrışık olanak var. İnsanlar örgen naklinde bulunsun, ego ortak böbreğimi verdim. Gayet iyiyim ve sağlıklıyım."
Konuşmaların arkası esna Damla Türker düşüncesince veladet haset pastası kesildi. Şanlıurfa, Sağlık